Logo Fruitolle
Tomata de Penjar

La seva diferència amb altres classes de tomàquets rau en el seu calibre, pell, color i llarga durada, a més d’en una particularitat especial a la qual deu el seu nom i que no és altra que la seva manera d’elaboració artesanal a l’estar cosit amb un fil i unit en un enfilall.

Tot i que l’existència d’aquest tomàquet és centenària i de llavor antiga, sense modificació genètica alguna, la seva història pel que fa a la seva manipulació i conservació es remunta a la postguerra espanyola. Va ser llavors quan les famílies de la zona, i com a filosofia de subsistència, van començar a aprovisionar-se i a emmagatzemar aquesta hortalissa de la manera tan característica que coneixem en l’actualitat.

Aquest tomàquet és ideal per a consumir-lo cru encara que també pot cuinar-se. El seu ús més tradicional i estès consisteix a untar-lo sobre el pa i acompanyar-lo amb una mica d’oli d’oliva i sal. També sol menjar-se en amanida i resulta molt apropiat per fer salses causa de la seva abundància en polpa i aigua. Rostida és un exquisit acompanyament per a carns, peixos o verdures, aportant un valor afegit al plat.